İtalyan Tasarım Günü’’ (Italian Design Day) 2014 yılından bu yana organize edilen bir inisiyatif olup, “Made in Italy” ve “İtalyan yaşam tarzının” en sembolik sektörlerinden birine aynı anda tam bir gün ayıran dünyada 100’den fazla diplomatik temsilcilik ve konsolosluğu kapsamaktadır.

Bu yıl İstanbul İtalya Başkonsolosluğu, Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı ile Kültürel Miras ve Faaliyetler Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen “İtalyan Tasarım Günü’22 Türkiye”, İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA), IED Roma ve Bilişim Vadisi ile iş birliği içinde ve Ankara İtalya Büyükelçiliği himayesinde, 23 Mart 2022 tarihinde, ‘Made in Italy’ ve İtalyan tasarımının Türkiye’de tanıtımına yönelik bir etkinlik gerçekleşti.

Bu yıl 6’ncısı düzenlenen etkinliğin teması “Re-Generation. Design and New Technologies for a Sustainable Future” – “Yeniden Üretme ve Sürdürülebilir Bir Gelecek için Yenilikçi Teknolojilerin Kullanımı” konusuna odaklanmıştır.

Etkinlik, kentsel mekanların yeniden doğuşunun simgesi olan Rahmi M. Koç Müzesi’nin büyüleyici ortamında, İtalya Ankara Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Mine Sofuoğlu ve IED Sanat Direktörü Prof. Giovanni Ottonello‘nun açılış konuşmaları ile İstanbul’da gerçekleşti.

Etkinlik programı kapsamında, IED Roma Lisansüstü Eğitim Koordinatörü Prof. Alberto Iacovoni ve Türk mimar Alper Derinboğaz sanal bir buluşma gerçekleştirdi. RoT Studio tarafından kurulan İtalya ve Türkiye’nin belirgin mimari öğeleri ile kurulmuş VR ortamında olan bu buluşmada, yeniden üretme, yeni teknolojilerin kullanımı ve bunların mimariye uygulanması gündemi oluşturdu. Sanal Gerçeklik paneline Prof. Alberto Iacovoni IED Roma stüdyolarından katılırken, Mimar Alper Derinboğaz ve RoT Studio ekibi İstanbul’dan katılım sağladı.

Bunun yanı sıra, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi mekanlarında, Atelye70 ve Hasköy Yün İplik Fabrikası laboratuvarlarında tasarım ve yenileme konulu iki atölye gerçekleştirildi.

Prof. Valerio Paolo Mosco (Venedik Iuav Üniversitesi) “Factories of Re-Generation” başlıklı bir etkinlikte Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden bir grup öğrenciye liderlik edildi. Bu atölye çalışmasına Rahmi M. Koç Müzesi’nde yer alan Fenerbahçe Vapuru ev sahipliği yaptı.

Ayrıca IED’in Sanat Direktörü Prof. Giovanni Ottonello, Türk Dokuma Sanatçısı Fırat Neziroğlu ve Mimar – Tasarımcı Hülya Öz eşliğinde “Upcycling, Sustainability, Creativity” başlıklı atölyede ve Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinden oluşan bir grup ile buluştu.

Etkinlik, Italian Design Days Turkey Youtube kanalından 23 Mart saat 15.00’ten itibaren canlı yayınlanmış olup, geniş kitleler ile tasarım dolu deneyimler paylaşılmıştır.

Detaylı bilgi için @italiandesigndaysturkey instagram hesabını takip edebilirsiniz.